Tampereen kauppakamarilehti

TAMPEREEN KAUPPAKAMARILEHTI

Jussi Luoma tulee mielellään kylään

Julkaistu 15.08.2018
Siinä missä monet pankit vievät palveluitaan pääosin verkkoon, Aito Säästöpankissa uskotaan henkilökohtaisen tapaamisen voimaan, kasvotusten keskusteluun.
– Tulemme mielellämme kylään yritykseen, asiakkaan luokse sorvin ääreen. Auttaa ymmärtämään yrityksen liiketoimintaa ja löytämään parhaat ratkaisut, kun näkee konkreettisesti, mitä yritys tekee, uskoo Aito Säästöpankin tuore yrityspankinjohtaja Jussi Luoma.


Vuonna 2010 Ikaalisten ja Luopioisten Säästöpankkien yhdistymisestä syntyneen Aito Säästöpankin yritysasiakkaita ovat pirkanmaalaiset pk-yritykset ja niiden yrittäjät. Pankilla oli viime vuonna 680 miljoonan euron luottokanta, uusia asiakkaita tuli 4000. Työntekijöitä on noin sata, konttoreita Pirkanmaalla kymmenessä kunnassa 14. Pankin omistavat tasaosuuksin Ikaalisten ja Luopioisten Säästöpankkisäätiöt.

– Pankki on hyvässä kunnossa ja kasvamme markkinoita nopeammin. Yrityspuolella meillä on selkeä kasvustrategia. Totta kai sähköiset kanavat, mobiilius ja digitaalisuus ovat mukana kehityksessä, mutta uskon, että henkilökohtaisella palvelulla on iso merkitys tulevaisuudessakin.

Yritysasiakas saa pankilta oman yhteyshenkilön.

– Pk-yrittäjän pitää hallita itse monta asiaa, arki voi olla haastavaa. Me haluamme tietää, mitä yrityksessä tapahtuu, sekä tukea ja sparrata yrittäjää hänen arjessaan. Saamamme palaute kertoo, että asiakkaat arvostavat kasvollista toimintaa ja sitä, että joku on aidosti kiinnostunut hänen liiketoiminnastaan.

Jussi Luoma pitää paikallisuutta ja pirkanmaalaisuutta tärkeänä.

– Pystymme tekemään nopeasti päätöksiä, koska päätäntävalta on mutkattomasti lähellä. Paikallistuntemus auttaa myös arvioimaan erilaisia hankkeita ja miettimään optimaalisia ratkaisuja.

Paikallisuutta on sekin, että pankki ja sen omistajasäätiöt jakavat vuosittain apurahoja pirkanmaalaisille toimijoille eri sektoreilla. Tänä vuonna apurahan sai muun muassa Uusyrityskeskus Ensimetri työllisyyttä parantavien tapahtumien järjestämiseen yrityksille.

Jussi-Luoma-sisalle-netti

Aito Säästöpankin helmikuussa aloittanut yrityspankinjohtaja Jussi Luoma on oiva – ellei peräti aito
esimerkki elinikäisestä oppijasta: yläasteella opiskelu vielä sakkasi, mutta oman polun löydyttyä opintien imu on
vain vahvistunut. Parhaillaan on menossa yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto.

Oma juttu – aitoa paloa


Jussi Luoma on hankkinut pankkikokemusta asiakasvastuullisena johtajana niin OP Tampereesta kuin Nordeastakin. Aito Säästöpankkiin häntä veti pienemmän toimijan notkeus, mahdollisuus vaikuttaa sekä työskentely esimiehenä.

– Olemme tosissaan viemässä yrityspuolta eteenpäin ja halusin siihen kehitystyöhön mukaan – taas oppimaan uutta.
Voi olla, että aitokin houkutti. Jussi Luoma nimittäin tietää, mihin aito oma kiinnostus voi johtaa.

Vielä yläasteella koulumotivaatio oli heikko, koulunkäynti tahmeaa, kymppiluokkaa Jussi kävi neljä päivää. Hän mietti kuumeisesti, mitähän sitä isona… Sitten varasijalta urkeni paikka Tampereen kauppaopistoon, josta ”vähän yllättäin” löytyi innostavan polun alku.

– Kiinnostuin taloudesta ja rahoituksesta, innostuin opiskelusta. Kauppaopiston jälkeen pyrin ja pääsin Tampereen yliopistoon. Oppilaitosten pitäisi nykyistä enemmän paneutua ja panostaa siihen, että opiskelija löytäisi oman juttunsa.

Jussi Luoma ei pidä hyvänä ajatusta, että yliopistoon pääsy ratkeaisi vain lukion päästötodistuksen perusteella.

– Onhan pääsykokeisiin lukeminen aikamoista tankkaamista, mutta on tärkeää, että siinä tankatessaan saa hyvän käsityksen asioista, joita kyseisellä alalla käsitellään. Myös perusopinnot sujuvat notkeammin, kun on jo jokin ymmärrys alasta.

Kesätyöt kokemuksen hankintaan

Myös kesätyöt ovat Jussi Luoman mielestä hyvä kanava ja mahdollisuus selvittää eri alojen sopivuutta itselle, löytää se oma juttunsa. Opiskeluaikana kesätyöt pitäisikin käyttää kokemuksen hankintaan.

– Kesätöissä tutustuu eri yrityksiin, tehtäviin, ammatteihin. Käytin tätä polkua määrätietoisesti: kun tavoitteenani oli saada kokemusta asiakaspalvelusta, pyrin töihin Keskon tukkuun. Kun halusin kokemusta myyntityöstä – siis kesätöihin Soneran matkapuhelinmyymälään. Kokemusta taloushallinnosta sain kesätöissä kirjanpitäjänä kirjanpitotoimistossa ja palkanlaskijana Vähittäiskaupan Tilipalvelussa.

Jussi Luoman ensimmäinen työpaikka oli tilintarkastajana KPMG:llä.

– Se oli hyvä kokemus, mutta kun olin mennyt sinne suoraan koulun penkiltä, halusin nähdä muutakin. Pankki ja yritysrahoitus kiinnostivat, ja ryhdyin hakemaan pankkialan töitä. Alku oli vähän vaikea: koska ei ollut pankkialan kokemusta, tuli ensin kategorinen ”ei”. Se tuntui kummalliselta, koska luulisi, että mitä erilaisemmilta taustoilta yrityksen työntekijät tulevat, sitä parempi. On rikkaus, kun kaikki eivät tule samasta putkesta.

Pankin ovi kuitenkin lopulta aukesi, ja nyt esimiehen roolissa Jussi Luoma haluaa antaa ja jakaa vastuuta.

– Yhteispelillä ja osaamisten yhdistämisellä saadaan parhaat tulokset aikaiseksi.

Jussi-Luoma-sisalle3-netti

Jussi Luoma

Nelio lila 1977 syntyy Tampereella

1995 vaihto-oppilasvuosi, Yhdysvallat

1997 merkonomi, taloushallinto, Tampereen talouden ja tekniikan oppilaitos

2003 rahoituksen opintoja, University of Groningen, Hollanti

2005 ekonomi, rahoitus, Tampereen yliopisto. Pro Gradu -tutkielma Instrumentointi Oy:lle budjetoinnin kehittämisestä.

2010 Keskuskauppakamarin hyväksymä tilintarkastaja (KHT)

2013 auktorisoitu yritystutkija, Aalto-yliopisto, kauppakorkeakoulu

2018 yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto, Sasky

Nelio lila Ura

2004–2010, tilintarkastaja, KPMG

2010–2017, asiakasvastuullinen johtaja, OP Tampere

2017–2018 asiakasvastuullinen johtaja, Nordea

Helmikuusta 2018–  yrityspankinjohtaja, Aito Säästöpankki

Nelio lila Harrastukset

Kuntosali, tennis, sulkapallo, padel; Tampereen Nuorkauppakamarissa 2015–16 Tampereen Sijoitusmessujen messujohtaja, Vuoden projektijohtaja-palkinto.

Nelio lila Motto

”Mottoa ei ole, mutta johtoajatus: yrittämisellä ja yhteistyöllä eteenpäin.”

Nelio lila Mistä saat virtaa?

”Vapaa-ajalla kuntoliikunnasta, työssä omista ja koko tiimin onnistumisista ja asiakkaille tehdyistä kokonaisvaltaisista ratkaisuista.”

 Nelio lila Kenelle nostat hattua?

”Arvostan ja kunnioitan yrittäjiä. Työssä pääsee läheltä seuraamaan yrittäjien elämää, riskinottoa ja sitä, miten yrittäjän rohkeuden ansiosta muutkin ihmiset pystyvät elättämään perheensä.”

 
Teksti ja kuvat Annikaisa Knuutila